Begin je dag met inspiratie!

Ik voel het bloed door mijn aderen stromen als ik een echt verhaal hoor, een inspirerend verhaal vol passie en even zovele hobbels die overwonnen moeten worden. Een verhaal wat me aan het denken zet, mij in vervoering brengt, mijn eigen tekortkomingen aan het licht brengt maar mij ook een nieuwe dag stralend laat beginnen.

Laat mij je vandaag inspireren met het verhaal in de IDFA-documentaire ‘China’s van Goghs’ van regisseur Yu Haibo over een Chinese man die Van Gogh schilderijen maakt voor onder andere de Amsterdamse markt.
Het verhaal begint in China waar de hardwerkende Xiaoyong Zhao elk jaar duizenden schilderijen van Van Gogh naschildert zonder in het begin iets te weten over deze Nederlandse schilder of zijn schilderijen. Aan de hand van een ansichtkaart of een poster imiteert hij nauwgezet de plaatjes. Hij heeft geen schildersopleiding maar zag een kans om in zijn levensonderhoud te voorzien. Hij schildert nu samen met enkele medewerkers (die hij zelf aanstuurt) zo’n 700 á 800 kopieën per maand in een donker en klein atelier waar elke kopie aan een waslijn te drogen hangt voordat ze in bulk verscheept worden naar Amsterdam.
Het is een harde werker en gaandeweg raakt hij in de ban van die Van Gogh en wil net zo goed worden als Van Gogh terwijl zijn grote voorbeeld slechts één schilderij in zijn hele leven heeft weten te verkopen.
Zhao’s grootste en belangrijkste klant is Gerard Weiler, eigenaar van een souvenirshop in Amsterdam, die bij hem elke maand vele kopieën bestelt. De beide mannen zijn zeer tevreden over hun samenwerking en op een gegeven moment nodigt Gerard hem uit om eens naar Amsterdam te komen, om elkaar te ontmoeten, zijn werk in de souvenirshop te zien hangen en tevens een bezoek te brengen aan het Van Gogh museum. Na lang wikken en wegen, stapt hij gespannen maar zeer enthousiast in het vliegtuig. Hij krijgt niet alleen de kans om de echte Van Gogh ’s te zien in het museum maar ook zijn eigen werk in die Amsterdamse galerie (want dat denkt Zhao) te zien hangen. Maar waar hij in China zeer tevreden was met de vele opdrachten, de prijs die ervoor betaald werd en zijn opdrachtgever, verandert dit in Amsterdam plots in een teleurstelling:

* zijn werk hangt niet in een galerie maar in een kleine souvenirshop tussen de houten tulpen en molentjes
* de prijs in de winkel is vele malen hoger dan wat hij betaald krijgt
* de schilderijen in het museum lijken niet op wat hij maakt…

Minutenlang zie je hem naar de echte zonnebloemen staren, in verrukking, en daar begint zijn eigen droom te leven.
Ik ben geïnspireerd door dit verhaal, deze man en vind het tegelijkertijd fascinerend om te zien dat we heel gelukkig zijn met iets wat we hebben totdat we het gaan vergelijken met wat een ander krijgt. Ik hoop dat jij ook de documentaire gaat bekijken en geïnspireerd raakt! Geniet van je dag!