Een spannend en meeslepend boek

Boek: een hart gelach door Cécile Renard

Cécile Renard beschrijft de heftige strijd van haar man die als medisch specialist zelf in een ziekenhuisbed belandt. Een langdurige opname waarbij niet alles vlekkeloos verloopt: HET IS EEN HART GELACH!

Een kwetsbaar relaas wat onder pseudoniem is geschreven. De schrijfster heeft een communicatiebureau en kijkt vanuit een communicatieve invalshoek naar het peloton witte jassen, het onbegrijpelijke jargon en de zorgprofessionals die ook maar mensen zijn en fouten maken. Hoe overleef ik het ziekenhuis?” verzucht zij regelmatig.

Communicatie in de zorg staat centraal

In het boek ligt de nadruk niet zozeer op het medisch handelen als wel op de communicatie eromheen. Een betere communicatie draagt bij aan een betere zorg!

‘Amper 3 tellen later rollen je ogen alle kanten op en trekt je mond vreemd weg. De intensivist en ik staan als verstijfd aan de grond genageld en zijn getuigen van … van wat? Wat gebeurt er? We snappen het niet en er breekt paniek uit. “Wat heb je gedaan?” vraagt hij en ik zie de verpleegkundige schrikken. Ze brengt haar hand naar haar mond en antwoordt zachtjes, “kalium gegeven.”

Een hart gelach is het debuut van Cécile Renard. Het was in eerste instantie niet de bedoeling om een heus boek te schrijven maar het schrijven als therapie haar werk te laten doen en af te rekenen met een zware en heftige tijd. Gaandeweg vroegen vrienden en bekenden of het resultaat al in de winkel lag en de ambitie om een heus boek te schrijven was een feit.
In maart 2012 verscheen de eerste druk van “Een hart gelach” en inmiddels is ook de 4e druk een feit. Het boek wordt breed gelezen en is tevens aanleiding voor diverse zorginstellingen om mij uit te nodigen voor een lezing.  Ik vind dat fantastisch!

Mijn missie om meer bewustzijn te creëeren voor de communicatie in de zorg door zowel de zorgprofessional als de patiënt is hiermee geslaagd. Ik hoop ook dat het voor meer begrip zorgt tussen de witte jassen en de patiënten.
Ik dank de Dokterswacht, MCL, Deventer ziekenhuis, Doetichem ziekenhuis, Martini Ziekenhuis en Achmea.

Hoe bestel ik je boek?

De paperback, 206 bladzijden, is voor  € 15,- (incl. verzendkosten) binnen Nederland te bestellen. Een pdf voor de e-reader is voor € 10,- te koop.

 • Mail naar info@commu2.nl
 • Vermeld je NAW-gegevens
 • Het aantal boeken
 • Maak het bedrag over op rekening  NL33ABNA0441804896 ten name van CommU2 en binnen een paar dagen ontvang je het boek per post.

Recensies

 • Ik vond het een fantastische presentatie van je boek en hoorde dat iedereen er erg van heeft genoten. De opkomst was overweldigend!! Nog reuze bedankt!!!
 • Transparantie, eerlijkheid en openheid zijn in kwesties als deze, en ook in jullie verhaal/geval van “levensbelang”
  zou ik concluderend willen zeggen, voor zowel de betrokken patient en zijn familie als de zorgprofessionals.
 • Cecile, ik vergeet je helemaal te vertellen hoe goed het is dat je meehelpt om ook de cultuur van
  de veiligheid, wanneer er fouten gemaakt zijn, te verbeteren. Dat er toegankelijkheid komt en doorzichtigheid, dat is een cultuuromslag. Er wordt hard aan gewerkt, het draait allemaal om communicatie.
 • Jan Bleumer: “Het leest als een spannend verhaal. Imposant! Heel goed geschreven.”
 • Rick Karg / Kiekez: “Grote impact.”
 • Milly vd Meulen: Heb je boek met een lach en een dikke traan gelezen. Respect voor jou en je gezin die deze heftige en ook bijzondere periode met elkaar heeft doorgemaakt. Chapeau!
 • “Een vlot geschreven, goed leesbaar verhaal met meerdere laagjes: een Brabantse in Fryslaaan, echtgenote van een (zieke) medisch specialist, multitasken en alles met toenemende emotie die er soms vanaf spat. Kortom, complimenten, ook voor je eerlijkheid.”
 • “Je hebt je roeping gemist!!!”
 • “Een boeiend verhaal wat zeer beeldend is geschreven.”
 • “Wat een ontroerend puur verhaal! Hartverscheurende belevenissen met initieme getuigenissen tussen de gezinsleden. De kracht en liefde die dit verhaal beheersen is zo ontzettend sereen en de momenten van zo treffend impulsief handelen…petje af en bravo!”
 • “Ik heb diep respect voor jou/ jullie en hoe jij/jullie hiermee om zijn gegaan. Je boek leest als een trein (hoe kan het ook anders) en ik had regelmatig van top tot teen kippevel.”
 • “Traumatische gebeurtenissen die zo te lezen redelijk op hun plek zijn gekomen. Mooi hoor.”
 • Meteen begonnen in je boek gisteravond en het is een echte page-turner. Zeer boeiend en aangrijpend geschreven in een vlotte verteltrant. De eerste tranen kwamen bij je telefoontje naar Merel op zaterdagochtend 9.00 uur………En er zijn nog vele tranen gevolgd.
 • “Ik heb het boek in één avond uitgelezen en was diep onder de indruk van alles wat er allemaal is gebeurd en hoe jullie dat samen hebben doorstaan!! Ik kende de hoofdlijnen, maar als je alles zo achter elkaar ‘mee beleeft’ is het echt overdonderend!”
 • Cécile, beleven we hier de start van een echt schrijverschap? Echt goed geschreven!
 • Pia en Gerrit Boonstra: “Ik heb gisteren je boek bij Stadskapper Jaap meegenomen en ben in de trein begonnen te lezen. Voor ik het in de gaten had was ik in Groningen. Het is een mooi geschreven en spannend boek en Gerrit is er inmiddels ook in begonnen. Wij wisten er het een en ander van maar dat het zo heftig was wat jullie meegemaakt hebben weten we nu. Wat kan eens mens wat meemaken en dat jullie je er zo goed doorgeslagen hebben, neem ik mijn petje voor af en natuurlijk voor het schrijven van het boek!”